Is NHG iets voor jou?

Vandaag duiken we in een onderwerp dat een integraal onderdeel is van de wereld van woningfinanciering in Nederland, de Nationale Hypotheek Garantie of, zoals het meestal genoemd wordt, de NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Aan het einde van dit stuk zul je een goed afgerond begrip hebben van de NHG, de voordelen en de implicaties voor huiseigenaren en potentiële kopers.

De NHG is een uniek financieel instrument dat zowel huiseigenaren als kredietverstrekkers beschermt. Het is een essentieel onderdeel van de Nederlandse huizenmarkt en maakt integraal deel uit van de manier waarop hypotheken in het land functioneren. Het is essentieel voor iedereen die zich in de vastgoedsector begeeft om de rol van de NHG te begrijpen.

Hoewel het begrijpen van de NHG in eerste instantie ingewikkeld kan lijken, hoef je niet bang te zijn. Deze uitgebreide gids helpt je door de fijne kneepjes ervan te navigeren en weloverwogen beslissingen te nemen met betrekking tot hypotheken in Nederland.

Dieper in de NHG

NHG Basis

De NHG is in wezen een garantie op je hypotheek. Deze garantie beschermt zowel de geldverstrekker als de huiseigenaar in het geval van financiële problemen die het voor de huiseigenaar onmogelijk maken om aan zijn hypotheekverplichtingen te voldoen. Deze garantie wordt gefaciliteerd door een overheidsinstantie, het Waarborgfonds Eigen Woningen.

In de context van de Nederlandse vastgoedmarkt vervult NHG een cruciale functie. Het brengt stabiliteit in de markt, zorgt voor verantwoord lenen en biedt geruststelling aan zowel kredietverstrekkers als kredietnemers.

In de volgende hoofdstukken gaan we dieper in op de details van de NHG, waarbij we ingaan op aspecten zoals in aanmerking komen, voordelen, kosten en beperkingen.

In aanmerking komen voor NHG

Niet alle hypotheken komen in aanmerking voor de NHG. Er moet aan bepaalde criteria voldaan worden, zowel met betrekking tot de hypotheek als de kredietnemer. De waarde van het huis, het type hypotheek en de financiële situatie van de kredietnemer zijn slechts enkele van de factoren die meespelen.

De volgende tabel geeft een momentopname van enkele van de belangrijkste criteria om in aanmerking te komen:

Criterium Beschrijving Limiet/Waarde Voorbeeld
Waarde hypotheek De hypotheek moet onder een bepaalde waarde vallen om in aanmerking te komen voor de NHG. Variabel, jaarlijks aangepast €325.000 in 2021
Inkomen Het inkomen van de kredietnemer telt mee. Moet voldoende zijn om de lening terug te betalen NIET VAN TOEPASSING
Verblijfsstatus De kredietnemer moet ingezetene van Nederland zijn. Ja NIET VAN TOEPASSING
Type eigendom Het moet gaan om een woning in Nederland. Ja NIET VAN TOEPASSING
Doel van de lening De lening dient voor de aankoop of verbetering van een woning. Ja NIET VAN TOEPASSING

Voordelen van NHG

De NHG biedt verschillende voordelen voor zowel kredietverstrekkers als kredietnemers. Voor kredietverstrekkers minimaliseert de garantie het risico dat gepaard gaat met het lenen van grote bedragen voor hypotheken. Het vergemakkelijkt ook de terugvordering van fondsen in geval van wanbetaling.

Voor kredietnemers zijn er veel voordelen. Enkele daarvan zijn:

  1. Lagere rentetarieven: Door het verminderde risico bieden kredietverstrekkers vaak iets lagere rentetarieven aan kredietnemers met een hypotheek met NHG-dekking.
  2. Bescherming tegen restschuld: Als een huiseigenaar zijn huis moet verkopen en de verkoopprijs dekt de uitstaande hypotheek niet, dan dekt de NHG deze ‘restschuld’.
  3. Financiële begeleiding en ondersteuning: De NHG biedt hulp aan huiseigenaren die moeite hebben om aan hun hypotheekverplichtingen te voldoen, en helpt vaak executie te voorkomen.
  4. Vangnet in moeilijke tijden: De NHG fungeert als vangnet in tijden van financiële moeilijkheden als gevolg van onvoorziene omstandigheden, zoals baanverlies, echtscheiding of arbeidsongeschiktheid.
  5. Betere toegang tot de woningmarkt: De NHG vergroot de toegang tot de woningmarkt, vooral voor lagere inkomensgroepen, door kredietverstrekkers meer vertrouwen te geven om leningen te verstrekken.

Beperkingen van de NHG

Ondanks de vele voordelen heeft de NHG ook enkele beperkingen. Het is belangrijk om te onthouden dat de NHG niet garandeert dat je een hypotheek krijgt. Het dient eerder als een vorm van verzekering, zowel voor jou als voor je geldschieter. De geldschieter moet nog steeds akkoord gaan dat je de hypotheekbetalingen kunt betalen op basis van je inkomen en andere factoren.

Bovendien is de NHG niet van toepassing op alle soorten onroerend goed. Het is vooral bedoeld voor woningen. Vastgoedbeleggingen, commercieel vastgoed en sommige soorten luxe woningen komen mogelijk niet in aanmerking voor NHG-dekking.

Onthoud ten slotte dat de NHG weliswaar aanzienlijke voordelen kan bieden, maar dat er ook kosten aan verbonden zijn. Er is een eenmalige vergoeding (bekend als ‘borgtochtprovisie’) die je moet betalen om de NHG op je hypotheek veilig te stellen. Deze kosten zijn meestal een percentage van het totale leenbedrag en kunnen worden gefinancierd binnen de hypotheek.

NHG aanvragen

Het aanvragen van NHG gebeurt meestal via je hypotheekadviseur of geldverstrekker op het moment dat je je hypotheek aanvraagt. Het is belangrijk om je adviseur van tevoren te laten weten of je geïnteresseerd bent in de NHG.

Vergeet niet dat het aanvragen van de NHG geen garantie is dat je deze ook krijgt. Je aanvraag moet voldoen aan alle toelatingscriteria en het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alle benodigde documenten en bewijzen op tijd worden geleverd.

Na een succesvolle aanvraag zal de kredietverstrekker de kosten van de NHG opnemen in je hypotheekovereenkomst, en je maandelijkse hypotheekbetalingen zullen deze toevoeging weerspiegelen.

FAQ

Waar staat NHG voor?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie, wat zich laat vertalen naar Nationale Hypotheek Garantie in het Engels.

Wie kan NHG aanvragen?

Iedereen die voldoet aan de criteria, waaronder factoren als inkomen, waarde van het onroerend goed en het doel van de lening, kan een NHG aanvragen bij het afsluiten van een hypotheek.

Hoe kan ik als kredietnemer profiteren van de NHG?

De NHG kan lagere rentetarieven bieden, bescherming tegen restschulden, financiële begeleiding en ondersteuning, een vangnet in moeilijke tijden en een betere toegang tot de woningmarkt.

Welke kosten zijn verbonden aan de NHG?

Aan de NHG is een eenmalige vergoeding verbonden, de borgtochtprovisie, die meestal een percentage van het totale leenbedrag is. Deze kosten kunnen worden gefinancierd binnen de hypotheek.

Garandeert de NHG dat ik een hypotheek krijg?

Nee, de NHG garandeert niet dat je een hypotheek krijgt. Het dient als een soort verzekering voor jou en je geldschieter. Je moet nog steeds in aanmerking komen voor de hypotheek op basis van je inkomen en andere factoren.

Welke eigendommen worden niet gedekt door de NHG?

De NHG dekt voornamelijk woningen. Investeringsvastgoed, commercieel vastgoed en sommige soorten luxe woningen vallen er niet onder.

Hoe vraag ik de NHG aan?

Je kunt de NHG aanvragen via je hypotheekadviseur of geldverstrekker op het moment dat je je hypotheek aanvraagt. Je moet aan alle toelatingscriteria voldoen en alle benodigde documenten en bewijzen overleggen.

Conclusie

Concluderend is de NHG een krachtig instrument voor zowel kredietverstrekkers als kredietnemers in het Nederlandse hypotheeklandschap. Hoewel het zijn beperkingen en kosten heeft, maken de voordelen en de bescherming die het biedt het voor velen een aantrekkelijke optie.

Als je een hypotheek in Nederland overweegt, neem dan de tijd om te begrijpen hoe de NHG voor jou zou kunnen werken. Win professioneel advies in en zorg ervoor dat je alle implicaties volledig begrijpt voordat je een beslissing neemt.

De complexiteit van de NHG zou je niet moeten afschrikken. Met de juiste kennis en advies kun je de NHG gebruiken om het huis van je dromen veilig te stellen.

Over de auteur

Ayla is een financieel schrijver met meer dan tien jaar ervaring in de sector. Ze heeft een passie voor het ontrafelen van complexe financiële onderwerpen en het helpen van mensen om weloverwogen beslissingen te nemen over hun financiën. Ayla heeft een talent voor het toegankelijk maken van complexe onderwerpen en haar werk is gepubliceerd in tal van financiële en onroerend goed publicaties.

5 Reacties

  1. Dit artikel is heel informatief! Ik heb onlangs mijn hypotheek met de NHG afgesloten en dat heeft inderdaad een gevoel van zekerheid gegeven. Mijn geldverstrekker bood me ook een verlaagd rentetarief aan, dat was mooi meegenomen!

  2. Ik ben het helemaal eens met de informatie die hier wordt gegeven. De NHG is voor mij een echt financieel vangnet geweest tijdens een periode van onverwachte werkloosheid. Het advies en de steun die ik kreeg waren van onschatbare waarde.

  3. Omdat ik het proces van het aanvragen van de NHG heb meegemaakt, kan ik getuigen van de waarheid van dit artikel. Vergeet niet dat de NHG geen hypotheek garandeert, je moet nog steeds voldoen aan de criteria van de geldverstrekker. Het is eerder een extra beveiligingslaag dan een garantie op een lening.

  4. Kan iemand uitleggen hoe de NHG omgaat met situaties waarin huiseigenaren de lening niet kunnen terugbetalen vanwege langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid? Wordt er in dergelijke situaties ondersteuning geboden?

  5. Hoewel ik de voordelen van de NHG begrijp, moet ik zeggen dat het ook de prijzen van onroerend goed opdrijft. Omdat het meer mensen toegang geeft tot hypotheken, draagt het indirect bij aan de vraag en dus aan hogere vastgoedprijzen.

Reacties zijn gesloten.